Flu
 
 
 
 
Diversificarea (II) - cu ce incepem? Daca am stabilit cand incepe diversificarea, sa vedem care suntprimele alimente din care gusta bebeluslul si ce va urma dupa ele.

In mod traditional, la noi se incepe cu piureuri de legume sau frcute (faimosii biscutiti cu mar ras), dar in alte tari, primul aliment al bebelui vor fi cerealele speciale. Probabil ca acesta din urma ar fi mai indicate pentru ca ele contin si fier si pentru ca se pot amesteca in laptic. Insa oricum vor fi introduse si cerealele, cu timpul, chiar daca incepi cu legumele.

Pana la urma, alegerea iti apartine. Academia Americana de Pediatrie spune ca nu conteaza in ce ordine a alimentelor incepe diversificarea. De fapt, incepe intr-o ordine penturca trebuie sa introducem treptat alimentele si nu pentru ca unele ar fi mai putin importante decat altele. Dupa cum stim, si pentru adulti si pentru copii, toate categoriile de nutrienti (deci toate alimentele principale) sunt importante. Unii iti vor recomanda probabil sa-i oferi legumele inaintea fructelor, altfel va avea o preferinta pentur fructe, care sunt dulci, si va refuza legumele, care nu au un gust la fel de placut. De fapt, bebelusii sunt atrasi in mod natural de gustul dulce (ca noi toti de altfel) si asa vor ramane, indiferent ca le oferim mai intai fructe sau legume.

Asadar, poti incepe diversificarea cu cereale pentru copii, in mod ideal cu unele din orez, care nu contin gluten, deci posibilitatea unei alergii este mica. Cu timpul introduci si alte tipuri de cereale, iar la urma le amesteci. Se gasesc cerele pentru bebelusi la borcanel, uscate sau amestecate cu lapte, in magazine, la raioanele cu mancare pentru copii.

De asemenea, poti sa incepi si cu un piure de legume (mai intai dintr-o singura leguma). Le curati de coaja, le fierbi bine, le pasezi, adaugi putina apa si ai obtinut o masa pentru bebelus. Ideale sunt legumele si fructele proaspete sau congelate. Cele la conserva isi pierd din nutrienti si pot contine adaosuri de saruri, zahar sau conservanti.

Unele surse nu recomanda la primele mese ale bebelusului, morcovii, spanacul, varza, broccoli pe motic ca pot fi bogate in nitrati, substante care, patrunse in sistemul digestiv, se transforma in nitriti si iau locul oxigenului in reactia cu hemoglabina, ceea ce inseamna ca tesuturile copilului nu vor mai primi suficient oxigen. Academia Americana de pediatrie spuen ca, intr-adevar, acest pericol exista, dar numai la copiii sub trei luni. Intre 4-6 luni, cand se incepe diversificarea, tractul digestiv al bebelusului ar trebui sa poata procesa cantitati normale de nitrati. Pentru mai multa siguranta, poti sa introduci legumele respective, abia dupa 5 luni, insa ar trebui sa fie sigure, mai ales in cantitati mici, si la 4 luni.

Poate ca sucurile de fructe si legume iti par mai convenabile pentru primele mese. De fapt, lucrurile nu stau chiar asa. Sucurile sunt, intr-adevar sanatoase, insa mult mai bogate in nutrienti sunt legumele si fructele intregi. Cand ii dai copilului doar sucul de fructe nu ii dai, de fapt, decat zaharul din ele si cateva vitamine. Restul de vitamina, precum si fibrele, importante pentru sistemul digestiv, raman in pulpa. Si oricum, ideea este sa-l inveti cu alimente solide si cu lingurita. Poti sa ii dai si sucuri, dar dupa 7 luni, cand a invatat deja sa manance si a acceptat alimentele importante.

Unii pediatri nu recomanda pestele si ouale in primul an de viata, pentru ca sunt mai mari sansele sa dea reactii alergice. Din nou, Academia Americana de Pediatrie, spune ca nu este niciun pericol, atata timp cat esti atenta. Asta inseamna sa introduci alimentul nou, oul sau pestele, de unul singur, sa-i dai o cantitate mica si sa urmaresti simptomele alergiei alimentare.

Carnea se introduce si ea treptat (ctae un tip de carne la cateva zile), de la 6-7 luni, taiata in bucatele foarte mici si amestecata in piureuri. Neaparat carnea trebuie sa fie proaspata, pregatita la temperaturi inalte, fara urme vizibile de grasime. Nu sunt recomandate mezelurile.

Exista si alimente sau condimente care nu au ce sa caute in dieta unui bebelus. Este vorba despre sare, zahar, bors, ulei si altele, care nu au nicio valoare nutritiva si sunt doar menite sa imbunatateasca gustul. Bebelusii nu au nevoie de gusturile atat de complexe pe care le cunoastem noi. In plus este interzisa mierea care prezinta pericol de infectare cu toxina botulinica. Se poate servi copilului abia dupa varsta de un an.

La cateva luni de la inceperea diversificarii, copilul ar trebui sa mamance o varietate de alimente : mai multe feluri de carne, cereale, legume, fructe, oua, peste. Si, bineinteles, lapte de san sau lapte praf pe care trebuie sa le primeasca pana la un an, cel putin.


Taguri articol:
diversificarea incepem

Autorul articolului "Diversificarea (II) - cu ce incepem?": Erika
23.06.2009

Vezi ce a mai scris autorul articolului "Diversificarea (II) - cu ce incepem?"...

Alte articole
De ce plange bebelusul?
De ce plange bebelusul?
Visul oricarui parinte este un bebelus cuminte care doarme toata noaptea si jumatate din zi, se joaca in liniste in restul
Mamica si nou-nascutul
Mamica si nou-nascutul
Copilul Pentru ca pana acum a stat ghemuit in uter, copilul tau va avea tendinta sa stea la fel de ghemuit, cu bratele indoite
Copilul tau la o luna
Copilul tau la o luna
Copilul Copilul tau poate acum sa gangureasca si sa se incrunte pentru a-si exprima sentimentele. Unii copii pot chiar sa rada.
Copilul tau la doua luni
Copilul tau la doua luni
Copilul La doua luni, copilasul tau poate sa faca diferenta intre vocile cunoscute si alte sunete. Vei observa ca devine
Copilul tau la trei luni
Copilul tau la trei luni
Copilul Fa-ti timp si citeste-i bebelusului tau. Chiar daca nu intelege ce spui, ii va face placere si ii va fi foarte util sa
Comentarii
posteaza si tu un comentariu
 
 
Nume
*camp obligatoriu
 
 
Mail (nu va fi publicat)
*camp obligatoriu
 
 
Website
 
 
 
 
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu